2011-03-07

Rör om i grytorna

Martha förbundet har via sitt projekt Operation skolmat uppmärksammat oss på matens innehåll. Under de senaste två åren har fyra projektskolor ökat salladsutbudet och inkluderat nybakat bröd som en del av skollunchen. Projektet har fallit mycket väl ut och avslutades för ett par veckor sedan med att Mikaelskolan (Steinerskolan) i Ekenäs (Raseborg) fick utmärkelsen "Bästa skolkök". Lilla Ekenäs hade engagerat sig mycket i projektet, eftersom också andra Ekenäs skolor fanns bland de nominerade skolorna för titeln.

I andra skolor, som inte deltagit i projektet, har man med intresse kunnat följa med Marthornas program. Idag kostar skolmaten 1 euro och 80 cent per elev här i Helsingfors, men eftersom det priset även omfattar personalkostnader mm. så går endast 70 cent/person till maten. Så här som mamma hörs det helt ofattbart att man skulle klara av att servera en måltid som gjorts upp för endast 70 cent/person.

Några föräldrar har tagit tjuren i hornet och kontrollerat andelen E-märkta tillsatsämnen/ portion. Undersökningen bevisar att andelen tillsatsämnen är hög. Själv räknade jag mängden E-märkta ämnen som ingick i maten under en dag senaste vecka och svaret visade på sju E-märkta tillsatsämnen i en och samma portion.

Så länge jag ätit skolmat har den varit kolhydratrik. Dessutom är vi flera vuxna som jobbar inom skolvärlden enade om att skolmaten under gångna läsår blivit sämre. Bland annat anser vi att salladernas innehåll försämrats. Att var och varannan dag serveras en sallad bestående av mer eller mindre anemisk grönsallad blandad med konserverad ananas, eller riven morot ihopblandad med dito ananas är inte riktigt aptitligt i längden. Andra salladsvariationer består ofta av småskurna gröna oliver, också tärnad rödbeta eller saltgurka. Marthornas salladsbord, skulle med andra ord vara välkommet, likasom skolmat som skulle tillredas på ort och ställe i skolans eget kök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar