Skolmaten är ett ämne som intresserar flertalet. Åtminstone enligt nu rådande Helsingfors modell gäller samma sak de äldres mat och också det vad många dagisbarn serveras.
Förutom alla olika tillsatsämnen som ingår i maten är den också mycket rik på kolhydrater (stärkelse och socker). Flertalet "smakförbättrande" E-ämnen gör att maten smakar helt annorlunda än vad hemlagad mat som baserar sig på naturliga produkter gör.
Tyvärr finns det idag ganska många barn som inte har någon aning om hur naturlig mat smakar? Många lever ganska långt på E-märkt skolmat och likaledes E-märkt och industriellt tillagad mat hemma.
Dessutom finns det barn som äter sin enda varma måltid i skolan eller på dagis.
I skolan är det inte tillåtet att äta godis, förutom vid alldeles speciella tillfällen. Samma regel gäller också för årskurserna 7-9, men efter skoldagens slut marscherar många elever iväg till närmaste affär eller kiosk och inhandlar kopiösa mängder godis och läskedrycker. Sockerintaget efter ett sådant "mellanmål" är otroligt. Eftersom skoldagen är avslutad, är det mycket litet skolan kan åtgärda i sådana fall. Läskedrycksapparaterna åkte ut från skolans utrymmen, men egentligen ledde inte åtgärden till att elevernas slutade konsumera sockriga drycker. En annan dryck som dessa elever konsumerar är sk energidrycker (som egentligen borde förbjudas, eftersom de inte är bra varken för växande ungdomar eller vuxna). I det dagliga mellanmålet ingår även chips och pommes frites.
Och på tal om mellanmål som skoleleverna får inhandla i skolorna under eftermiddagarna, så finns det också här en hel del att önska sig. Jag vet att många skolor har diskuterat med Palmia för att få bort det "sämsta" av utbudet. Ändå finns det fortfarande en hel del att förbättra.
Många barn äter ett slarvigt morgonmål. En del har svårt att äta vid en så tidig timme, andra lämnar oätet av andra orsaker. Åtminstone Tölö gymnasium har tagit saken i egna händer. Här kan man för en liten summa köpa sig en portion gröt under förmiddagen. Det tycker jag är ett gott initiativ. Dessutom har eleverna själva kommit upp med idéen, vilket naturligtvis ger grötportionen mervärde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar