Kvällens FST5 dokumentär förde oss till Hangö och Närpes som tydligen tampas med liknande problem? Psykisk ostabilitet, missbruk och tristess är rätt vanliga och dessutom återkommande problem bland ungdomarna på bägge orterna.
Under programmets gång framgick det egentligen aldrig varför just dessa två kommuner fick statuera exempel.
Är det så att ungdomarna i Närpes och Hangö är mest självmordsbenägna i vårt land eller enbart i Svenskfinland? Känner ungdomarna på de bägge orterna sig mer sysslolösa och övergivna än på andra orter?
Vad det bekommer Närpes har jag ingen egentlig insyn i hur ungdomarna lever där. Annat än att det på orten finns möjlighet att mucisera och idrotta. Dessutom har jag fått mej berättat om mopokillars framfart. Vad det angår Hangö så har jag under hela sommaren bevittnat moposurret som drar fram också på områden där det är förbjudet att köra (?) och dessutom är t.ex. fotboll och annan idrottsverksamhet populära bland många ungdomar. Men musik, idrott och mopeder är egentligen en förmån och berättar därför inte hela sanningen.
Ungdomars dåliga självkänsla, otillräckneligt engagemang från de vuxna och skolans roll diskuterades också.
Att inte klara av den prestationsnivå som samhället ställer knäcker många unga.
Dessutom diskuterades den stränga sociala kontrollen som i synnerhet drabbar ungdomar på små orter där alla känner alla. För tillfället pågår en debatt på www.svenskayle.fi/nyheter/artikel.php?id=192366. Debatten, som för länge sedan spårat ut, är ack så beskrivande för många äldres syn på ungdomar och på ungdomar som intagit försvarsposition och uppför sig och uttrycker sig därefter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar