Egentligen tror jag mig vara innehavare till en bok med samma titel som dagens rubrik, men det må vara hänt, för texten är ändå avvikande från bokens.
Blåbärs- och kantarellsäsongen är nu som bäst. Blåbärspiråg på djupfrysta bär i all ära, men visst smakar pirågen mera genuint med självplockade färska bär. Dessutom serverade jag för några dagar sedan blåbär med kall mjölk (eller ännu bättre gammaldags vanlig grädde) och eventuellt lite strösocker, till den yngre med kompis. Så åt jag och mången annan blåbär förr, men barnen av idag tittade med förvåning på tilltaget enda tills de vågade smaka.
Sommarvädret har gynnat skogens guld, den vanliga gula kantarellen. Både värme och regn behövs för att "lura" upp dessa delikatesser ur jorden. Kantarellsoppa och -sås förgyller sommarmåltiderna. Själv tycker jag bäst om nyplockade kantareller som tillreds direkt. Nedfrysta och återupptinade kantareller erbjuder aldrig samma smakupplevelser.
I sommar har svärfar också lyckats fånga abborrar, vilket tyvärr inte är allomgivet alla somrar, eftersom fiskebeståndet utanför udden sjunkit betydligt. Abborrfiléer vända i rågmjöl och stekta i smör, eller Blåportens abborre får en närmast att känna sig som en Drottning!
Blåportens abborre
Rensa och fjälla abborrarna. Lämna huvudena kvar (lämna för övrigt alltid huvudena kvar då du tänker koka fisk, det höjer nämligen alltid på smaksensationen).
Smält rejält med margarin eller smör i en tjockbottnad kastrull.
Vänd fiskarna i vetemjöl.
Rada in fiskarna, med ryggarna uppåt i kastrullen, genast då smöret smält. Anpassa kastrullstorleken efter mängden fiskar.
Häll över vatten, just så att fiskryggarna täcks.
Klipp över massor med dill.
Salta (kom ihåg att fisk behöver saltas mera än t.ex. kött)
Fisken är färdig då fenorna lossnar!
Spadet som fisken kokat i blir en god sås!
Serveras till potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar