2013-08-11

Unga radikala kvinnor

Missade senaste måndag dokumentären om den ryska punkgruppen Pussy Riot. Sommartid upprepar sig Yle en del, vilket betyder att dokumentären kom i repris redan igår kväll, vilket möjliggjorde att jag ändå kunde ta del av programmet under en och samma vecka.

Pussy Riot torde vara bekanta för alla och envar, så omfattande har nyhetsbevakningen varit allt sedan deras performence i Kristus Frälsares Katedral i Moskva. Likaså har vi allt sedan Sovjetunionens fall fått rapporter om hur de ortodoxa församlingarna utvecklats. Det ryska folket våndades och saknade sin kyrka under alla de år kyrkan var förbjuden i det gamla kommunistsamhället. Nu inne på 2000-talet har kyrkan igen fått fotväste. Tillika har en ny generation vuxit upp, som inte är nödvändigtvis är intresserade av att upprätthålla en samhällssyn som motsvarar det gamla Ryssland.

Makten och härligheten i landet innehas av kyrkan och staten (presidenten), som med sitt konservativa synesätt bland annat anser barnafödandet vara en plikt som kvinnan bör uppfylla. Kyrkan och staten är männens domän, kvinnan ska helst tiga och absolut klä sig anständigt. Korta granna klänningar och nakna överarmar är helt förkastligt, medan traditionellt skäggprydda män, som redan genom sitt yttre för tankarna tillbaka till medeltiden, helt galant kan likna unga kvinnor vid häxor, som minnsan idag kommer lätt undan då de döms till två års straffarbete, medan gårdagens häxor minsann blev brända på bål. Istället för kärlekens budskap blommar konservatismen precis som under forna dagar. Amen!

En annan ung radikal feministgrupp är  Femon (fransk-ukrainsk bakgrund) som tidigare i år tog sig in i bl.a. Notre Dame, där de barbröstade ropade ut slagord mot den katolska kyrkans inställning till sådant vi i mera liberala sammanhang kategoriserar som mänskliga rättigheter. Sådant uppförande är alldeles oerfört i den korrumperade katolska världen! 

Har en känsla av att hätskheten från kyrkans (och statens) håll i ovannämnda exempel i första hand kommer sig av att utövarna är kvinnor. Radikala unga snygga feminister som uppför samhällskritisk performence upplevs som ett ännu större hot än beväpnade kriminella mansligor, som om det vill sig riktigt illa, håller hela samhällen i ett järngrepp och utövar sin makt på fel sätt.

1 kommentar:

  1. mycket bra skrivet :) själv har jag inte fördjupat mej i detta, men den konservativa intoleransen som råder i Ryssland idag mot allt liberalt; homosexuella, frispråkiga, feminister mfl. Inte enbart kvinnor, men ja, din slutsats här är helt korrekt. Bra iakttagelse :)

    SvaraRadera