2013-10-09

Vem bryr sig?

Har idag haft förmånen att lyssna till Mirjam Kallands (MLL) föreläsning under eftermiddagen. Hon diskuterade bland annat de allt mera tilltagande sparåtgärderna som direkt inriktar sig mot barns välfärd. Hon hänvisade till forsknings resultat som påvisar att det som man sparar in på hälsovård för barn eller inom familjerådgivningen i allmänhet ökar kostnaderna inom barnpsykiatrin istället (Paakkonen T. 2012).
Sparåtgärder som berör skolpersonalen ökar i sin tur elevers mentala problem (Somersalo 2001).

Kalland talade också om en utbredd utslagenhet bland familjer i flera generationer, något som bland annat återfinns i vår stad. Ibland upplever jag den problematiken vara mer eller mindre insopad under mattan. Människor i allmänhet också politiker har en förmåga att peka finger och tala om DE DÄR som  BOR DÄR som INTE sköter sig. Flera familjer råkade i armod under lågkonjukturen i början av 90-talet. Många har aldrig orkat resa sig varken socialt och ekonomiskt sedan dess. Vanmakten fortsätter nu i tredje generation.

I dagens Hesari ingår Johanna Korhonens utmärkta debattartikel "Myötätuntovaje kuriin". Just så är det, en utbredd nonchalans och en brist på empati tycks ha landstigit på "Suomi neidos" kjortel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar