2013-09-28

Veckoplock

Som ett chockbeslut ter sig meddelandet om att självständighetsdagen i år avfestas i mörk kostym och kort klänning, åtminstone om man får tro kvällsposten och andra medier. Ingen dans endast en konsert, då presidentens slott saneras och festen är utlokaliserad till Tammerfors. Som TV-tittande mångårig programkonsument via TV-rutan under nästan ett halvt sekel (hjälp?) tycker jag det är upplyftande med en förändring.  Ett nytt koncept skadar inte, dessutom är jag urtrött på senare års magra direktsändningar via rutan. Alldeles för mycket kläder och skapelser i allmänhet, medan viktigare frågor helt förbisetts.

www.gratisbilder.com
Måndagens Hbl diskuterade vikarieandelen bland klasslärarna i huvudstaden. Nitiska journalister hade skridit till verket och tillsammans med en grafiker ritat upp blåa och gråa figurer som under detta läsår jobbar som lärare i staden. Tyvärr motsvarade inte grafiken verkligheten och därför väckte initiativet från pressens sida ont blod bland de utpekade gråa figurerna, som kände  sig orättvist behandlade.
Det är mycket viktigt att jobba för att Helsingforsregionen i en snar framtid får behöriga lärare, samtidigt som det är mycket ledsamt att peka ut dem som för närvarande jobbar som vikarier i våra skolor. Alla lärarvikarier är snuttjobbare som varje vår är hänvisade till att inför hösten söka ett nytt vikariat. Gäller vikariatet ett mammavikariat betyder det dessutom att två månaders lön, som redan är införtjänad under vinterhalvåret, inte betalas ut under sommaren, eftersom tjänsteinnehavaren (den mammalediga) har rätt att ta ut sommarlönen.
Vasaregionen med omnejd (Österbotten) är inte värst villig att diskutera det skriande behovet att behörig personal i Helsingforsregionen.  Via FB-samtal har det ändå framkommit att många anser Helsingforsregionen vara en dyrort och lärarlönerna för låga. Man går miste om boendekomfort mm om man bosätter sig i södra Finland. De ovannämnda åsikterna stämmer naturligtvis också visavi andra yrkesgrupper som är bristvara här i Helsingfors.
Diskussionen hur få behöriga klasslärare till Helsingfors går vidare. Ärendet är brådskande, därför inväntar jag med spänning på ÅAs svar till partiordförande Haglund som närmat sig Akademin i frågan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar