2010-07-27

Årets sjusovare

Idag firar vi Sjusovardagen här ute på udden. Det har vi gjort enda sedan tiderna då Hangö var den stora badorten med sommargäster från bland annat St Petersburg och andra ryska städer samt inhemska gäster som alla representerade etablissemanget.

Under de senare åren är det föreningen Pro Hangö som redan många år basat för Sjusovardagen. Morgonen startar vid Östra hamnen varifrån man tågar med sång och skrammel iväg genom centrum mot Casino, där sjusovaren väcks med ett uppfriskande dopp i springbrunnen.

Årets sjusovare, utklädd i särk och med ett dynvar draget över huvudet, visade sig efter doppet vara stadens biografägare Keijo Alanen. Under åren har det varierat en hel del vem som valts till årets sjusovare, men under Pro Hangös tid har sjusovaren alltid representerat en Hangöbo som arbetar för stadens väl. Och det gör Alanen. Han har arbetat upp stadens enda biograf så att man här tex kan se filmer samma dag som de har världpremiär ute i stora världen. Dessutom ordnas det varje höst en liten filmfesival i staden, där Alanen tillsammans med Johannes Runeberg har ett finger med i spelet.

Gammalt folk ansåg det vara moraliskt förkastligt att sova länge på morgonen. Sjusovare var därför långt och länge ett regelrätt skällsord. Enligt en gammal legend var de första sjusovarna sju kristna bröder från Anatolien som blev förföljda och tvingades gömma sig i en grotta, där de sov i flera hundra år.

Fint när det ännu finns krafter som har intresse att bevara gamla traditioner i staden Hangö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar