2010-07-28

Språkligt agg

Besökte igår eftermiddag en av stadens restauranger, Origo; nere i ett av magasinen i Östra hamnen. Origo är den äldsta restaurangen i de röda magasinbyggnaderna och mycket känd för sitt gedigna fiskbord. Restaurangens första krögare var Anna-Liisa Ruotsi, fd miss, med kompanjor. Restaurangen drog gäster från när och fjärran som gärna kom för att om möjligt få en skymt av miss Ruotsi i sitt nya livsverk.

Efter Ruotsis tid vid rodret har Origo haft andra innehavare. Jag har för mej att restauranggästerna överlag varit nöjda med både mat, interiör och betjäning.

Senast i juni besökte några familjemedlemmar restaurangen och fick då, förutom god mat, vänlig betjäning på svenska. Men igår var det stopp vad betjäningen beträffar.

Väl inne i rastaurangen väntade vi snällt på att bli visade till ett bord. Restaurangen hade vid tillfället endast gäster som alla satt ute på terassen. Vi ville ta för oss av fiskbordet och önskade av den orsaken sitta inomhus.

Ordet Päivää mötte oss vid något tillfälle, i och för sig ingen oäven inledning, eftersom personalen inte i det skedet kunde veta vilket språk vi önskade tala. Men efter att jag inlett på svenska fortsatte informationen på finska, en uppmaning att vi fritt kunde välja det bord där vi ville sitta. En uppmaning som vi efterföljde.

Väl sittande runt bordet närmade sig en ny servitris med menun. Jag förklarade vänligt på svenska för henne att vi önskade ta del av fiskbordet. Varvid ett halvt aggressivt svar kom: Nyt en ymmärrä, I don´t understand. Jag fortsatte på det språk jag inlett med och frågade om det inte fanns någon på plats som klarade av att betjäna på svenska. med en djup suck och muttrande läten avlägsnade hon sig efter sin kollega, som mycket riktigt klarade av att servera oss något drickbart mm. på svenska.

Möjligt är att diskussionen på kökssidan handlade om "Taas yks hankala ruottalainen". Men det är nog så att som man inleder blir man mött. Har man valt ett betjäningsyrke, så har man. Då visar man vänlighet oberoende av vad man innerst inne tänker. Klarar man inte av att betjäna på det språk som gästerna önskar, ber man om ursäkt och avlägsnar sig för att söka sin kollega som förhoppningsvis klarar av gästens språk. Så enkelt är det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar