2014-02-16

Bostadspolitik och Hitaslägenheter

Läser Nina Weckströms fina artikel i Hbl "Boendestandarden stampar på stället" (den 15.2.2014).  "Helsingfors hukar sig för markandskrafterna , det vill säga husbyggnadsindustrin, som helst av allt producerar enrummare och små bostäder därför att de ger den största vinsten".
Bostadssituationen är svår i dagens Helsingfors, det vet vi alla. Marknadskrafterna säger att efterfrågan på små bostäder är störst och tjänstemännen och politikerna sväljer påståendet, när det i verkligheten ligger till så att människor mer eller mindre är tvingade till trångbohet, eftersom priset på större lägenheter överstiger den prisnivå som de vanliga familjerna eller singelhushållen i staden mäktar betala.
Hitasalternativet är förmånligare och borde dessutom utvecklas eftersom behovet av familjebostäder är stort ,men här har man i tiden missat grovt då det inte finns stipulerat om till exempel rättigheten att hyra ut dessa bostäder och i så fall för hur lång tid. Idag skor sig många på hitaslägenheterna som de köper upp till ett lägre pris och sedan hyr ut till gängse pris till hyresgästen.
I grannlandet Sverige bor de flesta i såkallade bostadsrätter, en kvarleva från Folkhemmets glansdagar. Dessa bostadsrätter är under sträng kontroll. Bland annat får man inte hyra ut dem för en längre tid än två år.  Någonting vi borde ta efter här i Finland när vi utvecklar hitasystemet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar