2014-03-19

Fattigdom kan leda till prostitution

Skrev igår bland annat om den unga flickan (ett barn på 16 år) som lockades till Finland med löfte om arbete. Flickan var inte beredd att prostituera sig, men blev tvingad därtill och vistelsen i Finland blev ett helvete, när hon fråntogs allt, sitt unga liv, sin framtid, sin värdighet och självförtroende. Daglig misshandel och våldtäkt ersatte ett liv  som varje ung flicka borde få uppleva, nämligen glädje och kamratskap i frihet och framförallt möjlighet till utbildning.
Flickan är långt ifrån den enda som råkat i hänsynslösa sexhandlares garn. Världen över träffar man på samma problematik. Småflickor säljs i Asien till sexslavar. Jungfruvåldtäkter i bland annat Indien är vanliga, då traditionen inbillar männen att de kan bli av med könssjukdomar genom att idka sex med unga flickor som är oskulder.
Det finns flickor som lyckas rymma eller som på annat sätt blir hjälpa av olika hjälporganisationerför  att lösgöra sig från prostitutionen. Men eftersom samhället överlag och familjerna i synnerhet anser att de horat och fört skam över familjen och samhället finns det mycket sällan någon fristad och framtid för dessa flickor.
Här i Norden har vi en lagstiftning som inte klarar av att bemästra den kriminalitet som organiserar den här typen av människohandel. Tydligen är det ändå så att viljan saknas för att åtgärda problematiken, inte bland alla politiker, men tyvärr ändå  bland alltför många. Straffen som hallikar med flera döms till är för låga. Det är som om man på beslutsfattarhåll inte ens bryr sig om att ta ett ansvar. Ibland får man en känsla av att många anser att flickan/kvinnan kan skylla sig själv för att det gått som det gått? Och vad tänker mannen som köper sex? Tydligen tänker han på alldeles andra saker än att kvinnan som han just köpt ännu är ett barn. Omdömet sviker med andra ord! Ändå borde det vara så att vi här i Finland och i den övriga Norden skulle visa exempel till den övriga världen genom att lagstifta och påverka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar