2014-03-18

Människohandel, prostitution och lagstiftning

För tillfället kokar det inom mig. Ilskans bubblor växer sig bara större och jag känner att det är dags att skriva ner några välvalda ord. Orsaken till ilskan är berättelsen om den sexton (16) åriga flickan hemma från Rumänien som lät sig lockas med av okända män till Finland. Flickan hade före starten norrut avkrävt löfte om att det utlovade jobbet i Finland inte handlade om prostitution, men likafullt hamnade hon där ändå.
Den 2 mars detta år kunde vi i dagspressen läsa om att stödet inom regeringen inte räcker till för att gå vidare med ett totalförbud mot sexköp. Istället förbereder Justitieministeriet nu en lagskärpning så att sexköpare som borde ha misstänkt koppleri eller människohandel kan dömas. Civiliserat kan man uttrycka sig att regeringen i detta nu saknar politisk enighet. Mera folkligt kan man fråga sig vad f-n regeringen (som är folkvald) egentligen tänker på?
Svenska Teatern ger för tillfället pjäsen "Kvinna till salu". Själv har jag inte ännu sätt pjäsen, eftersom min biljett gäller först i april, men de som sätt pjäsen säger att den är bra och saklig och återger historier om prostitution och människohandel "direkt ur livet".  Den sextonåriga flickans öde är ett av de fall som pjäsen tar upp.
I dagarna har domen fallit för männen som lockade med sig sextonåringen till Finland. Männen är hemmahörande i en öststat, men de ska avtjäna sitt fängelsestraff här i Finland. Inlägget på Uusi Suomis nätsida är skrivet av Valtteri Aaltonen. Här nedan kan du läsa Aaltonens inlägg:
www.uusisuomi.fi/kotimaa/67500-16-vuotiaan-karmea-kohtalo-suomessa-lakimies-satoja-raiskauksia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar