2014-04-06

Förmåner för Helsingforsare

Helsingforsbon Maria-Lisa Rodhin har skickat in ett invånarinitiativ till stadsfullmäktige där hon vill skrota kostnadsfria biljetter till ledande politiker. En lista på personer som beviljats gratisresor så länge de själv vill använda sig av förmånen finns publicerad i dagens Hbl. Dessutom finns det många flera politiker, än de som ingår i den ovannämnda listan, som åker gratis kollektivt, men deras förmån är beroende av den mandatperiod de åtnjuter samhällets förtroende och ger alltså ingen förmån på livstid. Det är att minnas att de som åtnjuter den senare nämnda förmånen innehar förtroendeuppdrag som om arbetet utförs väl, betyder många, många timmars extra arbete i veckan utöver den aktiva mötestiden.
I dessa spartider och hur medlen fördelas är Rohdins initiativ välkommen. Återstår att se huruvida initiativet överhuvudtaget väcker debatt bland politiker?
Det finns också andra organisationer som talar för förmåner. Svenska Seniorer talar för en kompromiss där seniorer kunde få åka gratis under dagstid, då ett färre antal resenärer färdas i bussar och spårvagnar. Hittills har inte  gehör väckts i frågan.
En annan grupp som bland annat jag själv talat för är skolelevers rättighet att i grupp åka kollektivt under skoldagen. Staden erbjuder bland annat många kulturevenemang runt omkring i staden, som många skolor redan av ekonomiska orsaker är tvungna att välja bort, då man måste begränsa åkandet till endast några gånger per läsår.
KRUT - Ruuti samlar ihop Helsingforsungdomarnas idéer och initiativ och försöker på det sättet aktivera unga att föra sin egen talan i ärenden som är angelägna för skolbarn och -ungdomar. Nu under våren har alla skolelever fått rösta fram vilka förbättringar som eleverna anser skulle gynna deras egen verklighet, nämligen skolan. Ett av alternativen var just gratisbiljetter under skoldagen ämnade för skolgrupper. Det förslaget väckte ändå inte tillräckligt gehör den här gången, utan eleverna röstade bland annat i stället för att äldre elever ska få röra sig utanför skolgården under rasterna. Det är naturligt att äldre elever väljer i första förslagsrum ett sådant alternativ, frihetsbehovet är stort och skolgården anses inte vara tillräckligt attraktiv. Ändå är det ju så att skolan är en del av samhället och borde redan av den orsaken vara mera samhällstillvänd och ta del av det utbud som erbjuds unga i olika åldrar. Mera om KRUT kan du läsa på deras hemsida www.ruuti.net


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar