2014-04-12

Från fattigpojke till verkmästare hos Fabergé

I slutet av 1800-talet uppstod en tradition i det gamla Ryssland där tsaren som påskgåva överräckte till tsarinnan ett utsökt ägg tillverkat av en guldsmed.  Traditionen fortsatte sedan enda fram till revolutionen.
Under andra hälften av 1800-talet var det vanligt att många finländare, däribland hantverkare, sökte sig till St Petersburg. Så gjorde också den fd Pojopojken Erik August Kollin (f. 1836) från Västra Nyland. Kollin var hemma från ett arbetarhem och uppvuxen under fattiga förhållanden. Ändå utmanade han sin bakgrund och sökte sig som ung pojke till Ekenäs, där han gick i lära hos en av stadens guldsmeder. I slutet av 1850-talet reste han sedan vidare till St Petersburg. Tydligen var det så att kontakten bröts med hemtrakterna, eftersom det till och med står antecknat i kyrkböckerna att han avlidit i Ryssland, vilket inte i alla fall stämde överens med verkligheten.
I St Petersburg startade Erik Kollin istället en egen guldsmedsverkstad och tydligen gick det bra för honom, eftersom han efter en tid blev engagerad av Fabergé. Han blev bolagets första verkmästare och det var faktiskt han som tillverkade det första påskägget som överräcktes till tsarinnan ca år 1884-1885 (årtalen varierar i urkunderna). Kollin är känd för fina arbeten i klassisk stil, därför avviker också detta ägg mycket från de senare Fabergé-produktionerna. Kort därefter ersattes han av en annan guldsmed på posten som verkmästare, som sedan utvecklade Fabergé-äggen i den riktning vi idag tänker på, då vi talar om Fabargéarbeten.
Efter det att Kollin avgått från Fabergés tjänst verkade han fortsättningsvis som guldsmed i staden. Jag läste någonstans att orsaken till varför Kollin avgick från Fabergés tjänst var att han var alldeles för envis. Efter att bekantat mig med hans arbeten kan jag bara konstatera att han tydligen var trogen den klassiska stilen under hela sin verksamhetstid. Kollin avled redan 1903. Idag tangerar hans arbeten rätt höga priser världen över, precis som många andra arbeten som tillverkats av Fabergékonstnärer.
Erik August Kollin dog barnlös. Tydligen levde familjen och släktingarna på finska sidan i den tron att han avlidit, precis som det står antecknat i kyrkoböckerna, eftersom det inte finns någon familjetradition som berättar om den konstnärliga pojken som blev den första verkmästaren hos Fabergé. Erik August var småkusin till en av mina förmödrar. Ännu i Ekenäs hade tydligen de båda släktgrenarna kontakt, eftersom de var bosatta på samma adress under några år.

Läs även tidskriften "Glorian Antiikki" marsmånad 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar